Let op: Thuiswerkvergoeding is niet onbelast

Let op: Thuiswerkvergoeding is niet onbelast

Thuiswerkvergoeding is niet onbelast

De thuiswerkvergoeding is niet onbelast!
We hebben u al eerder op de hoogte gebracht van de voor- en nadelen van thuiswerken, thuiswerkmogelijkheden en thuiswerkvergoedingen. De regering adviseert iedereen om zo veel als mogelijk thuis te werken en daarnaast zal (deels) thuis werken waarschijnlijk structureler worden, ook na Corona.

Kosten Thuiswerken

Kosten voor koffie en thee, wc-papier, elektriciteit-, water- en gasverbruik en de afschrijving van bureaus en bureaustoelen zijn hoger voor de medewerkers, als ze deels of helemaal vanuit huis werken.

Wanneer je als werkgever een vaste vergoeding wilt verstrekken voor de gemaakte kosten, dan is dit een vorm van loon aan de werknemer en mag niet zo maar onbelast worden vergoed.

Vrije Ruimte in WKR

De thuiswerkvergoeding is nl. niet vrijgesteld. Wel kun je hiervoor de vrije ruimte van de werkkostenregeling gebruiken. Door de thuiswerkvergoeding in de vrije ruimte te laten vallen kun je deze netto vergoeden aan de werknemer. Overschrijf je de vrije ruimte, dan volgt er een naheffing van 80%. Dit moet je dus zien te voorkomen.

Zorg dus dat je, voordat je een thuiswerkvergoeding afspreekt, weer of je beschikbare vrije ruimte hebt in de WKR. Is de vrije ruimte groot genoeg, dan kun je de thuiswerkvergoeding hierin opnemen en dus netto uitkeren. Hou de vrije ruimte dus goed in de gaten om de naheffing van 80% te voorkomen.

Vrije ruimte WKR nog steeds iets ruimer

In 2020 verruimde de overheid de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) in verband met de coronacrisis. Het was de bedoeling om dit per 2021 terug te draaien, maar hij is nu ook voor heel 2021 verlengd.

De vrije ruimte van de WKR voor de eerste 400.000 euro loonsom was in 2020 tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Over het meerdere gold in 2020 een vrije ruimte van 1,2%. De tijdelijke verhoging naar 3% in de eerste schijf zal ook voor heel 2021 blijven gelden. De vrije ruimte in de tweede schijf, de loonsom boven 400.000, is wel gewijzigd voor 2021 naar 1,18%.

Er zijn wel vrijstellingen

Sommige zaken zijn wel vrijgesteld als ze op de juiste wijze benoemd worden én als ze tot het noodzakelijkheidscriterium horen. Zo is thuiswerken zonder internetverbinding vrijwel onmogelijk en daarmee valt een tegemoetkoming in het internetabonnement onder de vrijstelling (mag dus netto vergoed worden). Uiteraard moeten de kosten wel aantoonbaar gemaakt worden.

Nog vragen? Mail of bel ons.

info@peoplez.nl of 030 208 1111

Leave a Reply