Ziekteverzuim tijdens Olympische Spelen níet hoger !

Ziekteverzuim tijdens Olympische Spelen níet hoger !

Veel werkgevers zijn bang voor een hoger ziekteverzuim tijdens de komende Olympische Spelen. Immers, er zijn veel sportfanaten die alles van de OS willen zien en aangezien de Spelen dit jaar in Rio zijn (5 uur tijdverschil), zullen veel wedstrijden ’s nachts of zelfs midden op de dag plaatsvinden. Je zou dus verwachten dat de thermometer van de verzuimcijfers tijdens grote evenementen die op de TV gevolgd kunnen worden, in het rood schieten. Lees hier onze interim HR voorspelling.

Hoger ziekteverzuim

Dit zóu inderdaad kunnen leiden tot een hoger ziekteverzuim. Die angst is gegrond, aangezien het ziekteverzuim tijdens de Spelen in Peking (2008) 2 x zo hoog was dan normaal (16 ziekmeldingen op 1000 medewerkers, i.p.v. 8). Ook toen waren er veel wedstrijden ’s nachts en ’s morgens vroeg.

Lager ziekteverzuim

In 2012 was er echter, verrassenderwijs, een lager ziekteverzuim te melden (6 op 1000). Niet geheel toevallig waren de meeste wedstrijden op een voor Nederland gunstig tijdstip aangezien de Spelen in Londen waren. Daarnaast was het nog steeds crisis en in die periode daalde het reguliere ziekteverzuim ook heel erg sterk, mensen durfden zich niet ziek te melden vanwege angst voor ontslag.

Voorkomen ziekteverzuim tijdens de Olympische Spelen

Als werkgever moet je de impact en importantie van een groot sportevenement als de Olympische Spelen onderkennen. Het helpt als je je als werkgever flexibel opstelt door bijvoorbeeld medewerkers wat makkelijker vrij te geven of de werktijden wat aan te passen.

Verder is het in sommige gevallen wellicht heel goed –en leuk- om samen met collega’s naar een belangrijke wedstrijd te kijken. Dit kan de onderlinge sfeer erg ten goede komen en voorkomt een hoger ziekteverzuim !

Interim HR advies en ondersteuning

Wilt u meer informatie over ziekteverzuim of heeft u hulp nodig op het gebied van HR? Neem dan contact met ons op.

Leave a Reply